Sidebar

29
Παρ, Μαρ

Θέμα ημερών είναι η έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό. «Ενός έργου περιβαλλοντικά διασφαλισμένου σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ελληνική νομοθεσία», όπως τόνισε η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου –Μπάστα στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε το μεσημέρι της Τρίτης.

10.5.11_xytaΣτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, της Αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη, των Δημάρχων Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου, Ηγουμενίτσας Γιώργου Κάτσινου, Πρέβεζας Χρήστου Μπαίλη, Ζηρού Δημήτρη Γιολδάση, Δωδώνης Κώστα Κατσανάκη, Ζίτσας Δημήτρη Ρογκότη και Σουλίου Σταυρούλας Μπραίμη, των Προέδρων των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), των Αντιδημάρχων Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα και Δημήτρη Θεμελή και Βορείων Τζουμέρκων Σταύρου Γκορτζή, του Προέδρου της Επιτροπής Επίβλεψης και Παραλαβής της μελέτης για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων Θανάση Μανταλόβα καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης συζητήθηκαν διεξοδικά οι διαδικασίες που απομένουν για την αδειοδότηση της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό.

Επίσης, ενημερώθηκαν από την πλευρά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε πιο στάδιο βρίσκεται η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ στην Ήπειρο καθώς η προθεσμία λήγει στις 30/6/11 και μετά οι Δήμοι απειλούνται με τσουχτερά πρόστιμα για τη λειτουργία κάθε χωματερής και σε πιο στάδιο βρίσκεται η χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων.

 

ΧΥΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Το θέμα της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό ήταν αυτό που απασχόλησε το μεγαλύτερο μέρος της σύσκεψης καθώς το έργο έχει ολοκληρωθεί και απομένουν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την αδειοδότησή του. Η Γενική Γραμματέας ζήτησε από το Δήμο Ιωαννιτών και το ΦΟΔΣΑ να τηρήσουν «σφιχτά χρονοδιαγράμματα προκειμένου να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες για να προχωρήσει η Περιφέρεια στην έκδοση της σχετικής άδειας και να ξεκινήσει άμεσα η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ γεγονός που θα σημάνει και το κλείσιμο της χωματερής στη Δουρούτη.»

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΑΔΑ

Επιβεβλημένη χαρακτηρίστηκε τόσο από τη Γενική Γραμματέα όσο και από τον Περιφερειάρχη η αποκατάσταση από τους Δήμους των ΧΑΔΑ που λειτουργούν στα όριά τους καθώς το τελεσίγραφο από την Ευρωπαϊκή Ένωση εκπνέει στις 30 Ιουνίου και τα πρόστιμα θα επιβαρύνουν απευθείας τους Δήμους.

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της σύσκεψης από τους 266 ΧΑΔΑ στην Ήπειρο έχουν αποκατασταθεί οι 208, 18 βρίσκονται σε φάση υλοποίησης και 40 (17 Π.Ε. Ιωαννίνων, 9 Π.Ε Θεσπρωτίας, 5 Π.Ε. Πρέβεζας, 9 Π.Ε. Άρτας) είναι προς αποκατάσταση και χρηματοδότηση.

Η Γενική Γραμματέας απευθυνόμενη προς τους Δημάρχους τους επεσήμανε πως για να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία και για να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι Δήμοι, ήδη από την τεχνική βοήθεια του ΕΣΠΑ έχει ανατεθεί μέσω διαγωνισμού σε τεχνικό σύμβουλο η υλοποίηση της διαδικασίας για την ένταξη των έργων αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και απομένει τώρα να αναλάβουν εκείνοι πρωτοβουλίες.

ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ

Σε ότι αφορά τη χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ήπειρο σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Επίβλεψης και Παραλαβής η διαδικασία βρίσκεται στην τελική φάση   καθώς εντός του Μάιου θα κατατεθεί από τον μελετητή ο φάκελος της προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Επίσης ενημέρωσε όσους συμμετείχαν στη σύσκεψη για την επίσκεψη αντιπροσωπείας Αυτοδιοικητικών και υπηρεσιακών στελεχών από την Ήπειρο που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στην περιφέρεια της Καταλονίας της Ισπανίας προκειμένου να δουν από κοντά τη λειτουργία μονάδων αερόβιας και αναερόβιας επεξεργασίας απορριμμάτων. Διαπίστωση όλων όσων συμμετείχαν στο ταξίδι ήταν πως και οι δύο μονάδες αν και λειτουργούσαν στον ιστό της πόλης δεν προκαλούσαν καμία περιβαλλοντική επίπτωση.