Sidebar

26
Παρ, Απρ

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων γιόρτασε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, συμμετέχοντας στη θεματική ξενάγηση που διοργάνωσαν στο πλαίσιο του εορτασμού, το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού και το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών.

18.5_moyseioCustom

Τη Γενική Γραμματέα υποδέχθηκε στο Μουσείο ο Προϊστάμενος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Κωνσταντίνος Ζάχος και  μαζί με άλλους πολίτες ξεναγήθηκε από τον ίδιο και τις αρχαιολόγους- επιμελήτριες των εκθέσεων στις αίθουσες της προϊστορικής συλλογής και στις αίθουσες του ιερού της Δωδώνης στο πλαίσιο της εκδήλωσης με τίτλο: «Μνημεία και εθνική αφήγηση: παραδείγματα από την αρχαιολογική μαρτυρία στην Ήπειρο».

Στη διάρκεια της επίσκεψής της στο μουσείο ο κ.Ζάχος την ενημέρωσε για τις δράσεις και το σκοπό των εκδηλώσεων και εκείνη τον διαβεβαίωσε πως θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια που καταβάλλεται  για την ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων της Ηπείρου.

Άλλωστε το ενδιαφέρον της έχει αποδειχτεί έμπρακτα τόσο με την ένταξη στο ΕΣΠΑ ώριμων έργων, όπως είναι παρεμβάσεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Νικόπολης, της Δωδώνης, της Γιτάνης, της αρχαίας Πασσαρώνας, της Καστρίτσας όσο και με την επίσκεψή της παλαιότερα στο Βυζαντινό μουσείο και το κάστρο των Ιωαννίνων για το οποίο ενέκρινε τις εργασίες της β’ φάσης αποκατάστασης των εξωτερικών τειχών του στο ΕΣΠΑ.

Η Γενική Γραμματέας συνεχάρη τον Προϊστάμενο του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου για την πρωτοβουλία και τη διοργάνωση των εκδηλώσεων στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. «Δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τον πολιτισμό και εσείς σήμερα με το ωραίο εκπαιδευτικό σας πρόγραμμα αναδεικνύεται τον πολυσύνθετο και σημαντικό ρόλο των μουσείων και ενισχύεται την προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση να καταστούν κέντρα έρευνας, γνώσης παιδείας ανοιχτά και προσιτά σε όλους» υπογράμμισε, απευθυνόμενη στον κ.Ζάχο και τους υπαλλήλους. Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε το μουσείο «χώρο ανάτασης και αισιοδοξίας μέσα στη γκρίζα πραγματικότητα που προβάλλεται από την τηλεόραση». «Τα μουσεία διαφυλάσσουν τη μνήμη και αφηγούνται ιστορίες. Γνωρίζοντας το παρελθόν μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.  

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων από το 1977, από το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων στην προσπάθεια του να αναδείξει το ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Κάθε χρόνο ένα ειδικό θέμα συνδέεται με τα μουσεία και τον πολιτισμό, προκειμένου τα μουσεία να γίνουν φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία των λαών. Το 2011 η Διεθνής Ημέρα Μουσείων έχει ως θέμα «Μουσεία και Μνήμη».