Sidebar

20
Σαβ, Απρ

Την αύξηση της υπερδέσμευσης για σημαντικούς άξονες του Π.Ε.Π Ηπείρου εξασφάλισε από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου -Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα. Αποτέλεσμα αυτού είναι το «άνοιγμα» του προγράμματος και για άλλα έργα πριν ακόμη ξεκινήσει η αναθεώρηση.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με απόφαση του Υφυπουργού Παναγιώτη Ρήγα ενέκρινε την αύξηση του ποσοστού προγραμματικής υπερδέσμευσης για του Άξονες:

  • «ΑΠ3: Υποδομές και υπηρεσίες προσπελασιμότητας στην Ήπειρο», κατά 52,8%
  • «ΑΠ6: Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου», κατά 53%

Η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την θετική αυτή εξέλιξη δηλώνοντας: «Ο αγώνας που επιδοθήκαμε και ως πρώην Περιφέρεια αλλά και τώρα ως Αποκεντρωμένη Διοίκηση φαίνεται πως έχει θετικά και ορατά αποτελέσματα για τον τόπο και τους πολίτες. Με τη υπερδέσμευση που πετύχαμε θα έχουμε τη δυνατότητα να εντάξουμε περισσότερα έργα που θα βοηθήσουν στην αναπτυξιακή τροχιά του τόπου και θα επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερα πολλαπλασιαστικά οφέλη στους κατοίκους του. Στην εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που διανύουμε και με το ΕΣΠΑ να είναι το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο τη δεδομένη στιγμή, δεν έχουμε περιθώρια για εφησυχασμό. Δουλεύουμε με ένα και μοναδικό στόχο, την εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων πόρων και μέχρι τώρα τα καταφέρνουμε».

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρεια Ηπείρου προχωρά με σταθερά βήματα προς την υλοποίηση των στόχων (ν+3, Μνημόνιο) του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.)  υλοποιώντας ταυτόχρονα τις θέσεις και δεσμεύσεις της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης .

Αυτό αποδεικνύεται τόσο από την πρόοδο υλοποίησης  του Π.Ε.Π. Ηπείρου καθώς  είναι  πολύ πάνω από το μέσο όρο απορρόφησης πανελλαδικά ,όσο και από την αύξηση της  υπερδέσμευσης που εγκρίθηκε με αποτέλεσμα να έχει τη δυνατότητα να εντάξει έργα σε σημαντικούς άξονες έως και 153%.