Sidebar

03
Παρ, Ιαν

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Ηλίας Θεοδωρίδης αναφέρει:

31.12.12 genikos«Η χώρα έζησε το όραμα της Ευρώπης ως μια ευρωπαϊκή ουτοπία. Μια ευρωπαϊκή ουτοπία που είχε αυτή την τραγική κατάληξη που ζούμε σήμερα. Και αυτό γιατί η χώρα δεν είχε μια εθνική στρατηγική για μια αυτοδύναμη πορεία στην Ευρώπη. Είχε πολύ μικρή ικανότητα προσαρμογής στις νέες ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες και νομίζω ότι αυτός ο τρόπος που έζησε την ευρωπαϊκή ένταξη οδήγησε σε αυτή την τραγική κατάληξη.

Έχουμε το 2013 μπροστά μας ένα από τα πιο δύσκολα χρόνια. Ίσως η δυσκολότερη χρονιά αυτής της παρατεταμένης κρίσης που ζούμε σήμερα. Το 2013 θα είναι λοιπόν μια δύσκολη χρονιά αλλά ταυτόχρονα και αυτό δεν είναι αντιφατικό, θα είναι μια χρονιά ελπίδας, νέου ξεκινήματος. Για να γίνει όμως πράξη αυτό το νέο ξεκίνημα απαιτούνται ορισμένες δράσεις ως προτεραιότητες.

Κυρίαρχη όλων πρέπει να είναι η αναδιανομή του πλούτου στην χώρα. Πρέπει αυτή η τρικομματική κυβέρνηση να εγγυηθεί αυτή την αναδιανομή πλούτου προς τον ελληνικό λαό. Μέχρι σήμερα τα χρόνια της κρίσης τα ζήσαμε ως αναδιανομή εισοδήματος από τους φτωχούς στους πλούσιους. Τώρα απαιτείται αντιστροφή «του βέλους» με αναδρομικό έλεγχο του συσσωρευμένου πλούτου και ταυτόχρονα δήμευση περιουσιακών στοιχείων, καταθέσεων κ.λ.π. που αποκτήθηκαν παράνομα. Η δήμευση αυτού του πλούτου και η απόδοσή του στον ελληνικό λαό θα αμβλύνει τις επιπτώσεις της κρίσης(τεράστια ανεργία, διευρυμένη φτώχεια) και θα αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίου. Αυτό πρέπει να είναι το ύψιστο καθήκον των πολιτικών δυνάμεων. Από αυτό θα κριθεί η πορεία αυτής της κυβέρνησης.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι η πρόκληση της ανάπτυξης παρότι γίνονται πράγματι μεγάλες προσπάθειες σήμερα για πρώτη φορά στη χώρα. Η ανάπτυξη πρέπει να σχεδιαστεί και να δοθεί προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα για τη στήριξη του οποίου εγώ προσωπικά δίνω όλες μου τις δυνάμεις έστω και από αυτή την θέση την οποία κατέχω σήμερα.

Πρέπει παράλληλα να εξετάσουμε το ζήτημα της μεγάλης ανεργίας. Στα πλαίσια αυτής της ανάπτυξης, με φορολογικά κίνητρα στις χιλιάδες των επιχειρήσεων ώστε να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να απορροφήσουν μεγάλο μέρος της ανεργίας. Ενώ ένα σημαντικό κομμάτι της εκτιμώ πως μπορεί να απορροφηθεί με την στροφή στον αγροτικό τομέα και την πρωτογενή ανάπτυξη.

Επίσης χρειάζεται μια πολιτική αντιμετώπισης των άμεσων ζωτικών αναγκών της κοινωνίας μας. Των αναγκών που δημιούργησε η δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπως είναι η σίτιση, η στέγη, η ένδυση, η θέρμανση. Τα ποσά που αιτούνται για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες σε μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού δεν ξεπερνούν τις κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια. Πρέπει λοιπόν να βρεθούν για να λυθούν τα προβλήματα στο κομμάτι εκείνο της κοινωνίας που βιώνει με δραματικό τρόπο την έλλειψη βασικών αναγκών.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί το ζήτημα της διαφθοράς στη χώρα. Το θέμα της πολιτικής κάθαρσης αποτελεί κορυφαίο θέμα. Η τραγωδία αποζητά την κάθαρση. Αυτό είναι ιστορική αναγκαιότητα. Το ζήτημα τίθεται από πολλές πλευρές και το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να το αποφύγει. Το 2013 θα είναι η χρονιά μεγάλων αποκαλύψεων στον τομέα της διαφθοράς η οποία μαστίζει όλους τους θεσμούς της κοινωνίας μας.

Μπορούμε όμως να εμπεδώσουμε μια νέα πολιτική. Ήδη θα είμαστε μπροστά σε μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της χώρας μέσα στη νέα χρονιά, με ανασύνθεση των πολιτικών δυνάμεων, με τη μεγάλη μεταρρύθμιση από το σύνταγμα έως το πολιτικό κόμμα, τη νομοθετική εξουσία την εκτελεστική εξουσία, τη δικαστική. Όλα τα παραπάνω είναι τρόποι αποκατάστασης της Δημοκρατίας μας η οποία έχει τρωθεί θανάσιμα και τροφοδοτεί τον νεοελληνικό φασισμό.

Ας είναι λοιπόν η νέα χρονιά οδηγός μιας μεγάλης επανάστασης όπου η ανθρώπινη και κοινωνική αρετή θα νικήσουν τον εκφυλισμό και την παρακμή.

Καλή χρονιά με δύναμη και κουράγιο να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες προκλήσεις του 2013».