Sidebar

02
Πεμ, Μάι

Η δρομολόγηση συγκεκριμένων ενεργειών με στενό χρονοδιάγραμμα για την προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος της λίμνης Παμβώτιδας των Ιωαννίνων αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Ηλία Θεοδωρίδη, με τη συμμέτοχη του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου του Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Πέτρου Τσουμάνη και υπηρεσιακών παραγόντων .

21.1.2013 SiskepsiΣτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στην αίθουσα συσκέψεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης υπήρξε ταύτιση με την εισήγηση του Γενικού Γραμματέα πως «το θέμα του Προεδρικού Διατάγματος της λίμνης που ταλανίζει για χρόνια την πόλη των Ιωαννίνων και το λεκανοπέδιο γενικότερα θα πρέπει με τη συμβολή και τη συνεργασία όλων,( Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων) να ολοκληρωθεί άμεσα».

Έτσι, μετά από εποικοδομητική συζήτηση και γόνιμο διάλογο αποφασίστηκε και συγκροτήθηκε επιτροπή εργασίας αποτελούμενη από υπηρεσιακούς παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Περιφέρειας, του Δήμου και τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης η οποία ανέλαβε εντός δέκα ημερών να παρουσιάσει αφενός ολοκληρωμένη πρόταση που θα συνθέτει τις απόψεις όλων των φορέων και αφετέρου τις παρατηρήσεις της επί του τελευταίου σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος που στη συνέχεια θα συζητηθούν στις επόμενες συνεδριάσεις του Περιφερειακού και Δημοτικού Συμβουλίου αντίστοιχα.

Ακολούθως, ο Γενικός Γραμματέας με τον Περιφερειάρχη και το Δήμαρχο Ιωαννίνων θα αναλάβουν σε πολιτικό επίπεδο με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να προωθήσουν το τελικό σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος.  

     «Το θέμα απασχολεί για πολλά χρόνια την τοπική κοινωνία και τους φορείς, έχουν προταθεί ήδη τέσσερις εκδοχές Π.Δ. αυτή είναι η 5η και έχουμε καθήκον να ολοκληρώσουμε την συζήτηση άμεσα γι’ αυτό σήμερα όλοι μαζί αποφασίσαμε να κινηθούμε συντονισμένα για να δώσουμε λύση και με την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών» ανάφερε σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας μετά τη σύσκεψη.

     Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου στην τοποθέτησή του στη διάρκεια της σύσκεψης εξήρε την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα και κατέθεσε τις δικές του προτάσεις για τα επίμαχα σημεία του Προεδρικού Διατάγματος (αναχώματα, ανταλλαγή εκτάσεων στην Αμφιθέα, όριο δόμησης στις περιοχές Μάτσικα – Βοτανικού).

     Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων με την τοποθέτησή του επισημαίνοντας, πως θα πρέπει η πρόταση που θα κατατεθεί στο Υπουργείο να είναι ένα χρηστικό Προεδρικό Διάταγμα που θα διευκολύνει τη δουλεία των υπαλλήλων, δεν θα ταλαιπωρεί και αδικεί τους πολίτες και ταυτόχρονα θα σέβεται το οικοσύστημα της λίμνης και το πολιτισμικό της υπόβαθρο.

     Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φορέας Διαχείρισης επεσήμανε πως ήδη υπάρχει η βάση για την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων.

     Στη διάρκεια της σύσκεψης κατατέθηκαν επίσης απόψεις για το όριο υπερχείλισης και την οριοθέτηση της Παμβώτιδας.