Ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης, οι τρεις (3) πρώτοι δασικοί χάρτες σε επίπεδο διοικητικών ορίων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, μπαίνουν στο τελικό στάδιο για την οριστική τους ισχύ μετά και την υπογραφή κύρωσης τους από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηλία Θεοδωρίδη.
Συγκεκριμένα, το πρωί της Τετάρτης (20/3/2013) ο Γενικός Γραμματέας υπέγραψε την απόφαση κύρωσης των Θεωρημένων Δασικών Χαρτών (με την αριθ. 9181/360/13-3-2013 απόφαση Θεώρησης της Διεύθυνσης Δασών Κοζάνης) των Τοπικών Κοινοτήτων Ολυμπιάδας και Περδίκα της Δημοτικής Ενότητας Πτολεμαΐδας και, της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Χριστοφόρου της Δημοτικής Ενότητας Αγίας Παρασκευής, του Δήμου Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.
Η Απόφαση κύρωσης μαζί με τους τρεις (3) Δασικούς Χάρτες, διαβιβάζεται άμεσα στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Από την ημερομηνία δημοσίευσης τους, οι συγκεκριμένοι Δασικοί Χάρτες καθίστανται οριστικοί και έχουν πλήρη αποδεικτική ισχύ σε κάθε διοικητική ή δικαστική αρχή.
Οι οριστικοί Δασικοί Χάρτες τηρούνται από το Τμήμα Δασικών Χαρτογραφήσεων της Δ/νσης Δασών Κοζάνης.
Η Απόφαση κύρωσης των τριών (3) Δασικών Χαρτών αποτελεί την πρώτη κύρωση Δασικών Χαρτών στα διοικητικά όρια ολόκληρης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας. Με την κύρωση αυτή:
- Οριοθετούνται και καταγράφονται με διαφάνεια τα δάση και οι δασικές εκτάσεις της περιοχής.
- Θωρακίζονται το δάσος και οι δασικές εκτάσεις από τις αυθαίρετες επεμβάσεις και την άναρχη δόμηση.
- Διευκολύνεται η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου διασφαλίζοντας την ιδιωτική, αλλά και τη δημόσια περιουσία.
- Ανοίγει ο δρόμος για τη βιώσιμη ανάπτυξη, αφού οι δασικοί χάρτες συμβάλλουν στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού.
- Απαλλάσσεται ο κάθε ενδιαφερόμενος (πολίτης, φορέας, επενδυτής) από χρονοβόρες διαδικασίες διαπίστωσης του χαρακτήρα των εκτάσεων (σταματά πλέον η έκδοση Πράξεων Χαρακτηρισμού).
«Η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών θα εισάγει τη χώρα σ’ ένα νέο εθνικό πολιτισμό- μια νέα χωροταξική ευταξία» ,αναφέρει με αφορμή την υπογραφή της κύρωσης ο Γενικός Γραμματέας και καταλήγει, «αποτελεί αναγκαιότητα για τη χώρα, για το περιβάλλον, για τη διασφάλιση της δημόσιας περιουσίας, για τη διασφάλιση του Έλληνα πολίτη».