Sidebar

22
Παρ, Νοε

Ενημερωτική συνάντηση για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν με στόχο τη δημιουργία Κτηνοτροφικής Ζώνης στην περιοχή πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (24/7/2013) στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου Κόνιτσας.

25.7.13 konitsaΘέλοντας μέχρι την αντικατάστασή του να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας ο κ. Ηλίας Θεοδωρίδης προκάλεσε σε συνεργασία με το Δήμο Κόνιτσας συνάντηση με τους κτηνοτρόφους της περιοχής.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενημέρωσή τους για τις διαδικασίες που πρέπει οι ίδιοι να ακολουθήσουν ώστε να προχωρήσει η σύνταξη χωροταξικής μελέτης για τη δημιουργία Κτηνοτροφικής Ζώνης που θα καταθέσουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί άμεσα όπως είχε δεσμευθεί ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης στην ημερίδα που είχε πραγματοποιήσει το Μάιο στην Άρτα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

«Νοιώθω ικανοποίηση που ξεκινάμε σήμερα από εδώ το στάδιο της υλοποίησης μιας ιδέας. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα καθώς θα πρέπει να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη» ανέφερε ο κ. Θεοδωρίδης απευθυνόμενος στους κτηνοτρόφους και τους πρότεινε να προχωρήσουν στη σύσταση συνεταιρισμού «για να μπορέσουν να διαχειριστούν τις τύχες τους οι ίδιοι και να σχεδιάσουν το μέλλον της παραγωγής τους» καθώς θα μπορέσουν ως συνεταιρισμός πλέον να καταθέσουν τη συγκεκριμένη μελέτη προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την Κτηνοτροφική Ζώνη στην Κόνιτσα.

Μια πρόταση που είδαν θετικά οι κτηνοτρόφοι που συμμετείχαν στη συνάντηση και συζήτησαν καταθέτοντας τις προτάσεις αλλά και τις επιφυλάξεις τους.

«Η ανασυγκρότηση της παραγωγής του πρωτογενή τομέα πρέπει να αποτελέσει βασικό πυλώνα κυβερνητικής πολιτικής» επεσήμανε στη συνέχεια ο κ. Θεοδωρίδης και τόνισε πως οι Κτηνοτροφικές Ζώνες θα συμβάλουν τα μέγιστα στην αλλαγή του μοντέλου κτηνοτροφίας στην Ελλάδα που είναι επιβεβλημένη για να μπορέσει να έχει μέλλον. «Αν δε σχεδιάσουμε με αυτό τον τρόπο την κτηνοτροφία αυτή θα φθίνει και θα χαθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά και ανέπτυξε τα πλεονεκτήματα των Κτηνοτροφικών Ζωνών που μπορούν να αποτελέσουν εργαλεία ανάπτυξης και στήριξης της κτηνοτροφικής παραγωγής.

25.7.13 konitsa2Ειδικότερα, στα πλεονεκτήματα της χωροθέτησης και δημιουργίας Κτηνοτροφικών ζωνώνπεριλαμβάνονται η αύξηση των εισοδημάτων των κτηνοτρόφων, η μείωση του κόστους παραγωγής, η προστασία του περιβάλλοντος, η επιστημονική παρακολούθηση και ο έλεγχος υγείας των κοπαδιών, η εφαρμοσμένη ημιεκτατική διατροφή των ζώων, η αναβαθμισμένη ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων με την καθετοποίηση της παραγωγής, ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων , η καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση του δυναμικού των βοσκοτόπων, κ.ά.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Ιωάννης Σκούφος, Καθηγητής στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής ΤΕΙ Ηπείρου ο οποίος εξειδίκευσε τα οφέλη της Κτηνοτροφικής Ζώνης με βάση την κτηνοτροφία που έχει αναπτυχθεί στην επαρχία της Κόνιτσας. «Σήμερα η κατάσταση είναι ένα δράμα και χάρη στη φιλότιμη προσπάθεια δύο πολιτικών είπαμε να βάλουμε μια τάξη για να δώσει απτά αποτελέσματα στους κτηνοτρόφους που βρίσκονται σε αδιέξοδο» ανέφερε και κατέστησε σαφές πως με το νέο μοντέλο θα δημιουργηθεί καθετοποιημένη παραγωγή με ποιοτικά πιστοποιημένα προϊόντα που θα αυξήσουν το εισόδημα των κτηνοτρόφων και θα βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας τους.

«Πρόκληση» χαρακτήρισε την προσπάθεια της δημιουργίας Κτηνοτροφικής Ζώνης στην Κόνιτσα ο Δήμαρχος Παναγιώτης Γαργάλας. «Σήμερα μας παρουσιάστηκε ένα νέο τοπίο που αποτελεί πρόκληση για την περιοχή και ταυτόχρονα προκαλεί φόβους. Εμείς είμαστε εδώ για να ξεπεράσουμε τους φόβους και να προχωρήσουμε μπροστά», είπε απευθυνόμενος προς τους κτηνοτρόφους υποσχόμενος έτσι πως ο δήμος θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στην προσπάθειά τους να προχωρήσουν οργανωμένα στη σύνταξη χωροταξικής μελέτης για την   Κτηνοτροφική Ζώνη της Κόνιτσας.

Να σημειωθεί πως οι Κτηνοτροφικές Ζώνες είναι κοινόχρηστες περιοχές για την οργάνωση των οποίων πρέπει να προηγηθεί η σύνταξη χωροταξικής μελέτης, προκειμένου να υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές, δρόμοι, εγκαταστάσεις, δίκτυα ηλεκτρισμού, δίκτυα ύδρευσης, δίκτυα διαχείρισης των απορριμμάτων και των αποβλήτων, με σκοπό οι κτηνοτρόφοι οικειοθελώς και αυτοβούλως να εγκατασταθούν σ’ αυτές ώστε να επιτευχθεί το τελικό ζητούμενο που είναι βεβαίως η αύξηση της παραγωγής και του εισοδήματος τους.