Sidebar

18
Πεμ, Απρ

imerida kp 26.1.2018Η αναγκαιότητα τροποποίησης του θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των Κοινωφελών Περιουσιών, προστατεύοντας παράλληλα τη βούληση του διαθέτη και ευεργέτη καθώς και η σπουδαιότητα της ύπαρξης κοινωφελών περιουσιών, αναδείχτηκαν ως κομβικά σημεία της χρηστής διαχείρισης και εποπτείας των Κοινωφελών Περιουσιών και των Σχολαζουσών Κληρονομιών, κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Κοινωφελείς Περιουσίες…διαθήκη για το μέλλον», οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν με επιτυχία το μεσημέρι της Παρασκευής 26/1/2018 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Χώρου «Δημ. Χατζή» στα Ιωάννινα.

Παρουσία πλήθους κόσμου, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειος Μιχελάκης κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ημερίδας αναφέροντας μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ότι: «Σ΄ αυτή εδώ την εσχατιά της χώρας, από όπου ξεκίνησε η ιστορία των κληροδοτημάτων στις αρχές του 19ου αιώνα, εστιάζουμε το ενδιαφέρον και την κοινή μας προσπάθεια με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, στο να αναδείξουμε και να συζητήσουμε όλα εκείνα τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία και διαχείριση των Κοινωφελών Περιουσιών και των Σχολαζουσών Κληρονομιών, αλλά ακόμα και να προτείνουμε κοινά αποδεκτές λύσεις των καταγεγραμμένων προβλημάτων, υπό το πρίσμα πάντα του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου που διέπει την οργάνωση, διοίκηση, διαχείριση & εποπτεία τους».

Συνεχίζοντας έκανε λόγο για το διττό χαρακτήρα της ημερίδας, καθώς όπως τόνισε «αναδεικνύει και τιμά παράλληλα την κοινωνική αλληλεγγύη και φιλανθρωπία που επέδειξαν οι μεγάλοι εθνικοί ευεργέτες αυτού του τόπου, η οικονομική ευημερία των οποίων είχε αντίκτυπο όχι μόνο στην Ήπειρο αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό».

Ολοκληρώνοντας το χαιρετισμό του και απευθυνόμενος προς το κοινό ο κ. Μιχελάκης κάλεσε όλους όσοι εμπλέκονται στη λειτουργία και εποπτεία των Κοινωφελών Περιουσιών, λέγοντας ότι «εμείς σήμερα ως «συγκληρονόμοι» καλούμαστε να υπερασπιστούμε και να περιφρουρήσουμε με όρους χρηστής διαχείρισης, τιμώντας ως άξιοι συνεχιστές τις ηθικές αξίες και τις πανανθρώπινες ιδέες που πρέσβευαν και αποτυπώνονταν περίτρανα μέσα από τις διαθήκες και τις δωρεές τους».

Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας κα Θεοπίστη Πέρκα κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αναφέρθηκε στο στόχο της Γενικής Γραμματείας που είναι η αξιοποίηση και προστασία της βούλησης του διαθέτη-ευεργέτη, ενώ επισήμανε τη δυσκολία της διαχείρισης των κοινωφελών περιουσιών που έρχονται από το παρελθόν και οι οποίες πρέπει να προσαρμόζονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Η κα. Πέρκα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους εθνικούς ευεργέτες και κυρίως στους Ηπειρώτες σημειώνοντας παράλληλα ότι και σήμερα συμπολίτες μας θέτουν την περιουσία τους στη διάθεση του κοινωνικού συνόλου.

Την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα Όλγα Γεροβασίλη εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Γρηγόριος Θεοδωράκης, ο οποίος χαιρετίζοντας την ημερίδα μίλησε για τη διοικητική ανασυγκρότηση της χώρας και τις θεσμικές παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Τόνισε δε ότι η δημόσια διοίκηση μπορεί να εξασφαλίσει ότι η προσφορά των δωρητών θα αποδίδεται στο κοινωνικό σύνολο σημειώνοντας παράλληλα ότι, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης μέσω της τεχνολογίας προς την κατεύθυνση λειτουργίας και διαχείρισης των Κοινωφελών Περιουσιών.

Χαιρετισμό στην ημερίδα απεύθυναν ο Βουλευτής Π.Ε. Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ιωάννης Καραγιάννης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Θωμάς Μπάκας, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Θωμάς Μπέγκας, ο Δήμαρχος Σερβίων κ. Αθανάσιος Κοσματόπουλος και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου κ. Ιωάννης Λώλος.

Επίσης στην ημερίδα τοποθετήθηκαν ο εκπρόσωπος της Ριζάρειου Σχολής κ. Σταμάτης Μωραΐτης και η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Ιωαννιτών για τα κληροδοτήματα κα. Γεωργία Γιώτη.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι την ημερίδα συνδιοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

{gallery}imerida_kp_26.1.2018{/gallery}