Sidebar

28
Πεμ, Μαρ

Η «Βελτίωση συνεργασίας των εμπλεκομένων Φορέων στην αντιμετώπιση των κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών καθώς και λοιπών θεμάτων προστασίας δασών», ήταν το θέμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 28-6-2018 στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας μετά από πρωτοβουλία του Συντονιστή κ. Βασίλειου Μιχελάκη.

28.6.18 dasikes pirk 2Στη σύσκεψη συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα σχετικά με την προετοιμασία, το σχεδιασμό, τα μέτρα και τις δράσεις πολιτικής προστασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Αποτυπώθηκε η ετοιμότητα των αρμόδιων υπηρεσιών σε επίπεδο επιχειρησιακού σχεδιασμού, σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, διάνοιξης και καθαρισμού των δασικών-αγροτικών δρόμων, ελέγχου και επιτήρησης των ευαίσθητων δασικών οικοσυστημάτων και των περιαστικών δασών, τα οποία λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας ως πνεύμονες πρασίνου, χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας για την πυροπροστασία. Ουσιαστική βοήθεια προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί η ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών με τους προσληφθέντες του Προγράμματος Δασοπροστασίας μέσω του ΟΑΕΔ.

28.6.18 dasikes pirk 1Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειος Μιχελάκης, επισήμανε τη σπουδαιότητα ύπαρξης καλής συνεργασίας όλων των επιχειρησιακά εμπλεκομένων φορέων, το θετικό πρόσημο της οποίας θα συμβάλει καθοριστικά τόσο στο επίπεδο της πρόληψης όσο και της καταστολής των δασικών πυρκαγιών.

Άλλα επιμέρους θέματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη, αφορούσαν στις παράνομες συλλογές αρωματικών φυτών και βοτάνων από αλλοδαπούς στην παραμεθόρια περιοχή του Γράμμου και γενικότερα στην Οροσειρά της Πίνδου, κρούσματα για τα οποία η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας ζήτησε την στενή συνεργασία μεταξύ των κλιμακίων των δασικών υπηρεσιών της με την Αστυνομία και το Στρατό.

Για την «Ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου» υπογραμμίστηκε ότι στην ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (www.apdhp-dm.gov.gr) υπάρχει πλήρης ενημερωτικός οδηγός αναφορικά με τα μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση της ασθένειας, ενώ τονίστηκε ρητά ότι υπάρχει εντολή απαγόρευσης υλοτομίας τους.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου κ. Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, ο κ. Δημήτριος Τσουμάνης από την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Ηπείρου, ο Αν/χης κ. Χρήστος Νικολαΐδης Διευθυντής 3ου ΕΓ από την 8Μ/Π Ταξιαρχία , ο κ. Σοφοκλής Λέκκας Διευθυντής ΔΕΔΔΗΕ περιοχής Ιωαννίνων, ο κ. Χρήστος Πετσινός από την Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ηπείρου καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των Δασικών Υπηρεσιών και της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.