Sidebar

29
Παρ, Μαρ

Ευρεία συνάντηση εργασίας με θέμα «Τοπικό Σχέδιο Δράσης» για την προστασία των προστατευόμενων ειδών της άγριας πανίδας στην περιοχή του Δέλτα Καλαμά και της ευρύτερης περιοχής, πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 27/9/2018, υπό την προεδρία του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειου Μιχελάκη, στην αίθουσα «Πάνθεον» του Δήμου Ηγουμενίτσας.

28.9.18 topiko sxedioΣτη συνάντηση η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κλήθηκαν να παρευρεθούν υπηρεσίες και φορείς που λόγω χωρικής αρμοδιότητας, ειδικών γνώσεων και εμπειρίας έχουν άμεση σχέση με την προστασία των προστατευόμενων ειδών άγριας πανίδας στην περιοχή του Δέλτα Καλαμά, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους επί του «Τοπικού Σχεδίου Δράσης» και οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη της συντονισμένης και αποτελεσματικής εφαρμογής του.

Εκτενή αναφορά στο «Τοπικό Σχέδιο Δράσης» για την περιοχή του Δέλτα Καλαμά, έκανε ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειος Μιχελάκης, ο οποίος υπογράμμισε τη σπουδαιότατα ύπαρξης και εφαρμογής του «Τοπικού Σχεδίου Δράσης» ως ισχυρό προστατευτικό μέσο των οικοτόπων και των ειδών άγριας πανίδας του Δέλτα Καλαμά και της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι, ο καθορισμός σε τοπικό επίπεδο της διαδικασίας αξιολόγησης και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των εμπλεκομένων με τη λαθροθηρία υπηρεσιών και των λοιπών φορέων καθώς και οι απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες για τον εν γένει επιχειρησιακό συντονισμό τους, ορίζονται με σαφήνεια στο Τοπικό Σχέδιο Δράσης, η έκδοση του οποίου θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 31/10/2018 και ακολούθως να εγκριθεί από το αρμόδιο Υπουργείο (ΥΠΕΝ).

Στη συνάντηση εργασίας τονίστηκε από όλους τους παριστάμενους η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος με κοινή δράση, συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη ενώ συζητήθηκαν και επιμέρους θέματα οργάνωσης, συμμετοχής στον επιχειρησιακό σχεδιασμό με ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό κλπ, κατά αρμοδιότητα και χώρο ευθύνης των εμπλεκομένων φορέων.

Υπεύθυνοι φορείς για την υλοποίηση του σχεδιασμού είναι η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας με τις τοπικές Δασικές Υπηρεσίες, οι οικείοι ΟΤΑ Α΄& Β΄ βαθμού, ο Φορέας Διαχείρισης Καλαμά-Αχέροντα-Κέρκυρας και η Ε΄Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου.

Σε ετήσια βάση πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, μετά από σχετική πρόσκληση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας που θα έχει τη μέριμνα για τη σύγκληση της ετήσιας συντονιστικής σύσκεψης, θα παρουσιάζεται το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της περιοχής και το έργο όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων, σύμφωνα με τα μέτρα υλοποίησης και τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει στα πλαίσια του «Τοπικού Σχεδίου Δράσης», ενώ παράλληλα θα προτείνονται μέτρα και θα λαμβάνονται αποφάσεις για τη βελτίωση σε επιχειρησιακό επίπεδο, της συνεργασίας και της αποτελεσματικότητάς τους.

Λοιπές υπηρεσίες και φορείς που εμπλέκονται στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους στη διαχείριση και προστασία της περιοχής του Δέλτα Καλαμά και της ευρύτερης περιοχής θα καλούνται στην ετήσια σύσκεψη, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό & Πυροσβεστικό Σώμα, Κτηνιατρικές υπηρεσίες. Περιβαλλοντικές οργανώσεις κλπ.

Στη συνάντηση εργασίας της Πέμπτης, συμμετείχαν ο Συντονιστής και υπηρεσιακά στελέχη των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμαρχος Φιλιατών Παππάς Σπύρος, οι Αντιδήμαρχοι Φιλιατών Γκίκας Θωμάς και Κατσάρης Πέτρος, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Λάμπρου Άλκης, ο Λιμενάρχης Σαγιάδας κ. Ντάκουρης Κωνσταντίνος, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ηγουμενίτσας κ. Παπάς Ιωάννης ο Πρόεδρος της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου κ. Παπαγρηγορίου Νικόλαος και τα μέλη κ. Μπαλαμπέκος Σπύρος και Παππάς Ηλίας.