Sidebar

29
Παρ, Μαρ

Μια από τις βασικές αρχές του δημοσιογραφικού επαγγέλματος-λειτουργήματος είναι η δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας.

Λόγω του ελλείμματος που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες από τον διαδικτυακό τόπο Kozanimedia (σκοπίμως ή μη, χωρίς να αναλογιστούμε τι είναι χειρότερο από τα δυο), ως Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας αναγκαζόμαστε εκ των πραγμάτων να εκφράσουμε την άποψή μας, - η οποία δεν ζητήθηκε καν για λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας - για την πλήρη σύνθεση της εικόνας και την εξαγωγή των όποιων συμπερασμάτων της κοινής γνώμης.

Στις 2-9-2019 δημοσιεύτηκε από το συγκεκριμένο site ως είδηση, η απουσία του Γενικού Γραμματέα Γιάννη Μιχελάκη (καταρχάς) και Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βασίλη Μιχελάκη (σε δεύτερο χρόνο), από την τελετή ορκωμοσίας της νέας Περιφερειακής Αρχής στη Δυτική Μακεδονία, γεγονός που σχολιάστηκε από τους παριστάμενους και προκάλεσε μάλιστα αλγεινή εντύπωση, σύμφωνα με τον υπογράφοντα της στήλης κ. Παναγιώτη Πλιάτσιο.

  1. Όταν ένας δημοσιογράφος δεν γνωρίζει επαρκώς τις βαθμίδες διοίκησης και τους διακριτούς τίτλους που φέρουν οι επικεφαλής φορέων και οργανισμών, καταδεικνύει την προσωπική του ανεπάρκεια γνώσης και πληροφόρησης η οποία δυστυχώς μεταφέρεται αβίαστα και στην κοινή γνώμη, ως αξιόπιστο στοιχείο.
  2. Κανείς δεν γνωρίζει το λόγο που επέλεξε ο κ. Μιχελάκης να μην δώσει το «παρών», σημειώνει δηκτικά ο δημοσιογράφος στο ίδιο κείμενο-είδηση.

Θεωρούμε ότι είναι πράγματι πολύ εύκολο σε κάποιον που δημοσιογραφεί αν θέλει πραγματικά να υπηρετεί την αλήθεια, να σηκώσει το τηλέφωνο και να επικοινωνήσει με τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προκειμένου να μάθει από την «πηγή» τον λόγο απουσίας του από την ορκωμοσία και να μην παραπληροφορεί.

Αν έκανε το αυτονόητο, θα μάθαινε ότι ο λόγος απουσίας έγκειται σε σοβαρή οικογενειακή υποχρέωση και μόνο. Έτσι όμως δεν θα υπήρχε η πολύκροτη είδηση!

  1. Ο θεσμός που εκπροσωπεί ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειος Μιχελάκης «προσώρας» σύμφωνα με τον κ. Πλιάτσιο, θεωρούμε ότι εκφράζει ευσεβείς πόθους είτε του ιδίου είτε των «κύκλων» στους οποίους ο ίδιος άγεται και φέρεται.

Η πορεία του καθενός στην μικρή κοινωνία που ζούμε φαίνεται και δοκιμάζεται καθημερινά. Άλλωστε δείγματα γραφής «των πυροτεχνημάτων» του συγκεκριμένου δημοσιογράφου είχαμε και στις 27-8-2019 με το αποκλειστικό του ρεπορτάζ για το «πρωτοφανές λάθος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στη διαδικασία διαχωρισμού του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού».

Και σε αυτή την περίπτωση πριν τη διασταύρωση των πληροφοριών και την έρευνα για την ακρίβεια της είδησης, η τηλεφωνική έστω επικοινωνία με τον φορέα που διέπραξε το «πρωτοφανές λάθος» θεωρήθηκε από πλευράς του, περιττή και ανούσια λεπτομέρεια.

Έτσι δόθηκε στη δημοσιότητα μια διαστρεβλωμένη είδηση από την οποία απέκρυψε τα πραγματικά στοιχεία, προκαλώντας (για ποιο σκοπό;) αναστάτωση στους εργαζόμενους του καταργούμενου Δήμου. Κατά τα λοιπά για την εν λόγω υπόθεση παραπέμπουμε στην καταγραφή των πραγματικών γεγονότων, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις 30-8-2019 και δημοσιεύτηκε στα ΜΜΕ.

Για την αντικειμενική και σφαιρική κάλυψη κάθε γεγονότος ή είδησης που άπτεται των αρμοδιοτήτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, ο Συντονιστής κ. Βασίλειος Μιχελάκης παραμένει στη διάθεση των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ.