Sidebar

28
Κυρ, Απρ

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας ως επικεφαλής εταίρος του έργου «Κοινή Διασυνοριακή Στρατηγική για την πρόληψη της υφαλμύρινσης σε παράκτιους υδροφορείς και για την ολοκληρωμένη διαχείριση των όμορων οικοσυστημάτων τους» με ακρωνύμιο “SUSWATER” ανακοινώνει επίσημα τη λήξη του έργου.

suswaterTο έργο SUSWATER κλείνει, λίγο πριν το πέρας της προγραμματικής περιόδου, με ιδιαίτερη επιτυχία. Μετά από μια σειρά δράσεων και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους καταφέραμε να φέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Μεταξύ των σημαντικών αποτελεσμάτων του έργου μπορούμε να αναφέρουμε αυτά που περιλαμβάνουν:

➢ υιοθέτηση κοινής στρατηγικής και επιχειρησιακής προσέγγισης για τη διατήρηση σημαντικών οικοσυστημάτων συμβάλλοντας στη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων και στην προστασία του περιβάλλοντος

➢ βελτίωση της ποιότητας των υπόγειων υδάτινων πόρων στον μετριασμό της λειψυδρίας λόγω της εξάλειψης των ποιοτικών περιορισμών στη χρήση του νερού και της συνακόλουθης αύξησης των διαθέσιμων υδάτινων πόρων

➢ αύξηση της προσαρμοστικότητας στην κλιματική αλλαγή και ενίσχυση των δράσεων μετριασμού συμβάλλοντας στους βασικούς στόχους για έξυπνη ανάπτυξη, βιώσιμη ανάπτυξη και ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, όπως αντιμετωπίζονται από το αναπτυξιακό μοντέλο της ΕΕ της «Στρατηγικής Ευρώπη 2020» στην αλληλεπίδραση και ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και πληροφοριών μεταξύ τοπικών αρχών, δημόσιων φορέων/οργανισμών και της επιστημονικής κοινότητας των εμπλεκομένων.

➢ εμπειρία, τεχνογνωσία και πληροφορίες μεταξύ τοπικές αρχές, δημόσιο φορείς/ οργανισμούς και ο επιστημονικός κοινότητα των εμπλεκομένων μερών.

Συνοπτικά, τα αποτελέσματα αυτά αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση και ενίσχυση των κοινών σχεδίων διαχείρισης των υπόγειων υδάτινων πόρων των παράκτιων περιοχών, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα παρακείμενα παράκτια και αγροτικά οικοσυστήματα και στη βιοποικιλότητά τους. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της συλλογής και αξιολόγησης όλων των απαραίτητων πληροφοριών για την αναπαράσταση των τρεχουσών συνθηκών, αναγκών, απαιτήσεων και απειλών, που θα αποτελέσουν το κλειδί για την ανάπτυξη σχεδίων βιώσιμης διαχείρισης μέσω πολλαπλών εργαλείων που θα διαμορφώσουν τη νέα προσέγγιση του Μοντέλου SUSWATER.

Τέλος, οι κοινές προσπάθειες θα αξιοποιηθούν πλήρως από την ανάπτυξη Δικτύων και Επιχειρησιακών Κέντρων. Οι δικαιούχοι του έργου είναι ενδιαφερόμενοι φορείς στις σχετικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων, των εργαζομένων και των οργανισμών.

Συνολικά, με βάση την τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχει αναπτυχθεί, οι περιφερειακές και/ή εθνικές αρχές διαχείρισης των υδάτων αναμένεται επίσης να γίνουν πολύτιμο εργαλείο για το σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικής στα αγροτικά οικοσυστήματα και στη βιοποικιλότητά τους. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της συλλογής και αξιολόγησης όλων των απαραίτητων πληροφοριών για την αναπαράσταση των τρεχουσών συνθηκών, αναγκών, απαιτήσεων και απειλών, που θα αποτελέσουν το κλειδί για την ανάπτυξη σχεδίων βιώσιμης διαχείρισης μέσω πολλαπλών εργαλείων που θα διαμορφώσουν τη νέα προσέγγιση του Μοντέλου SuSW.

Συνολικά, με βάση την τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχει αναπτυχθεί, οι περιφερειακές και/ή εθνικές αρχές διαχείρισης των υδάτων αναμένεται επίσης να γίνουν πολύτιμο εργαλείο για το σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικής.