Sidebar

21
Σαβ, Δεκ

Τα πρόσφατα περιστατικά προσέγγισης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές και ιδιαιτέρως στα περιστατικά εμφάνισης του ζώου στις περιοχές «Πέτρα» της Τ.Κ. Καστοριάς και «Όαση» της Τ.Κ. Αμπελοκήπων του Δήμου Καστοριάς, εξετάστηκαν ενδελεχώς στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων Περιστατικών προσέγγισης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές, της Π.Ε. Καστοριάς που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021 στο χώρο του Αμφιθεάτρου της Π.Ε. Καστοριάς.

Στη συνεδρίαση στην οποία μετείχαν όλα τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, πλην της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» αν και προσκλήθηκε έγκαιρα, παραβρέθηκαν σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση της Επιτροπής, ο Βουλευτής ΝΔ της Π.Ε. Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας και ο εκπρόσωπος της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Καστοριάς κας Ολυμπίας Τελιγιορίδου, κ. Θεόδωρος Τίγκας.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής και Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Καστοριάς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, παρουσίασε αναλυτικά όλες τις καταγεγραμμένες προσεγγίσεις αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές που σημειώθηκαν στην περιοχή και επιλήφθηκε αυτών των περιστατικών η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της Π.Ε. Καστοριάς, τις ζημιές που προκάλεσε το ζώο καθώς και όλα τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για την αποτροπή του από την περιοχή εμφάνισης.

Για δε τις περιοχές «Πέτρα» και «Όαση» όπου παρουσιάζεται πιο συχνή δραστηριότητα της αρκούδας, το επιχειρησιακό πλάνο των ενεργειών και μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και συνεχίζουν να τηρούνται στο ακέραιο για την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων :

►  την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων

► καθημερινές περιπολίες από τον Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της Π.Ε. Καστοριάς

► αντικατάσταση από το Δήμο Καστοριάς των φθαρμένων κάδων απορριμμάτων

► ενημέρωση των πολιτών με διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων

► παρακολούθηση των περιοχών με θερμικές κάμερες & ειδικά καταγραφικά μέσα

► χορήγηση τεσσάρων (4) αποτρεπτικών συναγερμών & τοποθέτηση δυο (2) ηλεκτροφόρων περιφράξεων, σε κατοίκους των ανωτέρω περιοχών στις περιουσίες των οποίων εμφανίστηκε η αρκούδα

Στην σύσκεψη τονίστηκε η σημασία και ο καταλυτικός ρόλος της στενής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των τοπικών αρχών, στην ασφαλή και αποτελεσματική υλοποίηση των εκάστοτε επιχειρησιακών σχεδίων, για το λόγο αυτό άλλωστε στη συγκρότηση της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της Π.Ε. Καστοριάς συμμετέχουν εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Δασών Καστοριάς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Καστοριάς, της ΚΟΜΑΘ, των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» και «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», ενώ πολύτιμη είναι η συνδρομή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καστοριάς.

Επειδή ο κίνδυνος παραμένει στις εν λόγω περιοχές, καθώς το ζώο προσεγγίζει τον οικιστικό ιστό προκαλώντας ζημιές σε οικόσιτα ζώα και οπωροφόρα δέντρα (κερασιές), διερχόμενο από τον επαρχιακό δρόμο Κοζάνης-Καστοριάς (στο σημείο εισόδου της πόλης Καστοριάς) δημιουργώντας τον επιπρόσθετο κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος, έχουν ενταθεί οι περιπολίες της Διεύθυνσης Δασών Καστοριάς και του Αστυνομικού Τμήματος Καστοριάς.

Εξετάζοντας το ενδεχόμενο να μην είναι μόνο ένα ζώο στις συγκεκριμένες περιοχές, αποφασίστηκε στο πλαίσιο λειτουργίας της ΟΑΕ με την συμβολή όλων των μελών της καθώς και των Αστυνομικού Τμήματος Καστοριάς, του Δήμου Καστοριάς και της Π.Ε. Καστοριάς, να γίνει προσπάθεια εύρεσης και απομάκρυνσης του ή τους, κατ΄εφαρμογή του πρωτοκόλλου αντιμετώπισης περιστατικών προσέγγισης αλληλεπίδραση αρκούδας-ανθρώπου, σύμφωνα με την ισχύουσα ΚΥΑ.

Συστήνεται σε όλους του κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτή την περίοδο και αν αντιληφθούν την παρουσία αρκούδας να ειδοποιήσουν αμέσως τη Διεύθυνση Δασών Καστοριάς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, καλώντας στο 24670-24977 ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

  • Έγκαιρη συλλογή καρποφόρων δέντρων και αποφυγή συγκέντρωσης δεύτερης διαλογής καρπών εντός ορίων των καλλιεργειών ή παράνομα σε δασικές εκτάσεις.
  • Συλλογή απορριμμάτων από εξωτερικούς χώρους, πλατείες, αυλές σπιτιών καθώς και ότι άλλο μπορεί να αποτελεί τροφική πηγή για την αρκούδα.
  • Αποφυγή ρίψης απορριμμάτων έξω από τους κάδους ή κατά τις νυχτερινές ώρες στις περιοχές που έχει παρατηρηθεί κίνηση ή αποτελούν βιότοπο της αρκούδας, ώστε οι κάδοι να είναι καθαροί τη νύχτα.
  • Επισκευή περιφράξεων ή τοποθέτηση ηλεκτροφόρας περίφραξης όπου είναι δυνατόν, για την προστασία του γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου.
  • Επαρκής φωτισμός περιμετρικά των οικοπέδων, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων κλπ.
  • Καθαρισμός οικοπέδων, καλλιεργειών ή άλλων εγκαταστάσεων από πυκνή βλάστηση καθώς και καθαρισμός υπολειμμάτων από περυσινή σοδειά που μπορεί να υπάρχουν σε χωράφια.
  • Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται στους κατόχους των οικόσιτων ζώων και τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι θα πρέπει να ασφαλίζουν κατά τις νυχτερινές ώρες τα ζώα τους και να μην αφήνουν εκτεθειμένα νεκρά ζώα.
  • Φύλαξη κοπαδιών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από ποιμενικούς σκύλους.
  • Αποφυγή ρίψης οικιακών απορριμμάτων σε σκουπιδότοπους και διατήρησης αυτών κοντά σε κατοικημένες περιοχές/οικισμούς.

 

Σε περίπτωση συνάντησης ανθρώπου-αρκούδας :

  • Δεν τρέχουμε
  • Μένουμε ακίνητοι
  • Δεν κινούμαστε απειλητικά προς το ζώο με διάφορα αντικείμενα όπως πέτρες, κλαδιά κλπ.
  • Οπισθοχωρούμε σταδιακά αφήνοντας χώρο διαφυγής για την αρκούδα
  • Φροντίζουμε να κάνουμε συνεχώς θόρυβο εφόσον βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο.