Sidebar

28
Πεμ, Μαρ

Τις τελευταίες ώρες εκδηλώνονται κυβερνοεπιθέσεις τύπου ransomware σε χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Mια καινούργια έκδοση του Petya ransomware, διαδόθηκε αστραπιαία, προκαλώντας παγκόσμια δυσλειτουργίες. Συνεπώς, οι υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας θα πρέπει να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας:

  • Να είναι εξαιρετικά καχύποπτοι και να μην ανοίγουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ως αποστολέας φαίνεται να είναι κάποια υπηρεσία, πρόσωπο ή εταιρεία τα  οποία  είναι άγνωστα
  • Να μην ανοίγουν συνημμένα αρχεία ή συνδέσμους (links) των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την προέλευση των οποίων και το περιεχόμενο δεν γνωρίζουν
  • Να δημιουργούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα αντίγραφα ασφαλείας (backup) των προσωπικών σας αρχείων, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης (usb, dvd, εξωτερικό δίσκο)
  • Να μην επισκέπτονται επισφαλείς ιστοσελίδες
  • Να χρησιμοποιούν ενημερωμένα «αντι-ιικά» προγράμματα προστασίας & να μην απενεργοποιούν το αντι-ιικό πρόγραμμα
  • Εάν προηγηθεί επανεκκίνηση του υπολογιστή σας χωρίς τη δική σας πρωτοβουλία και εμφανιστεί μήνυμα κρυπτογράφησης, θα πρέπει να κλείσετε (σβήσετε) αμέσως τον  υπολογιστή. Πιθανή αιτία είναι μια νέα έκδοση του Petya ransomware, η οποία δεν κρυπτογραφεί τα αρχεία του στόχου ένα προς ένα αλλά προκαλεί επανεκκίνηση των υπολογιστών. Η διαδικασία κρυπτογράφησης ξεκινάει στην επανεκκίνηση.

Δ/νση Πληροφορικής

 

Λογισμικά:

- απομακρυσμένης πρόσβασης

- μετατροπής αρχείων σε pdf

- προβολής αρχείων pdf


Πίνακας ισοδύναμου λογισμικού

https://mathe.ellak.gr