Sidebar

29
Δευ, Απρ

Τα θύματα του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τιμήθηκαν με εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή, και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.  Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (27 /1/2014) στην αίθουσα "Β. Πυρσινέλλας" του Πνευματικού Κέντρου την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά.

Η Γενική Γραμματέας στο χαιρετισμό που απηύθυνε μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως τέτοιες εκδηλώσεις συμβάλλουν στο να διατηρηθεί αναλλοίωτη η μνήμη και στέλνουν ηχηρά μηνύματα στην κοινωνία και κυρίως τη νέα γενιά.

Ειδικότερα στο χαιρετισμό της η Γενική Γραμματέας ανέφερε τα ακόλουθα:

« Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα να παραστώ και να εκπροσωπήσω την κυβέρνηση στην αποψινή εκδήλωση για την Ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων & Ηρώων του Ολοκαυτώματος καθώς η παρουσία και συμμετοχή σε ανάλογες εκδηλώσεις είναι ζήτημα χρέους και ηθικού καθήκοντος.

Από τον τόπο καταγωγής μου, τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε το Μάρτιο του 1943 η πρώτη αποστολή Ελλήνων Εβραίων στα κολαστήρια του Άουσβιτς. Ακολούθησαν άλλοι 67.151 από διαφορετικά σημεία της χώρας, μεταξύ αυτών και τα Γιάννινα όπου η Ισραηλιτική κοινότητα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό ιστό της πόλης, που συγκεντρώθηκαν για να εξοντωθούν στα ναζιστικά στρατόπεδα.

Το μεγάλο αυτό δράμα εκείνης της γενιάς που μας συγκλόνισε και συνεχίζει να μας συγκινεί οφείλουμε να το διατηρήσουμε αναλλοίωτο στη μνήμη μας και εκδηλώσεις σαν τη σημερινή συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Γιατί έχουν ως στόχο την αποκατάσταση της ιστορικής πραγματικότητας στέλνοντας ταυτόχρονα ηχηρά μηνύματα στην κοινωνία, κυρίως όμως στη νέα γενιά. Είναι χρέος μας, να βοηθήσουμε τους νέους να αντιληφθούν, ότι οι αξίες που διέπουν την κοινωνία που ζουν, κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες και δεν είναι δεδομένες. Πρέπει να επαγρυπνούν και να τις περιφρουρούν καθημερινά.

Για να είμαστε βέβαιοι ότι ειδεχθή εγκλήματα κατά ολόκληρων λαών, όπως η γενοκτονία των Ποντίων, το ολοκαύτωμα των Εβραίων δεν θα ξανασυμβούν…

Η Ελλάδα πολέμησε σκληρά το Ναζισμό! Και αναλογικά «πλήρωσε» βαρύ φόρο αίματος γι’ αυτή της την αντίσταση καθώς είχε από τα περισσότερα θύματα σε ολόκληρη την τότε κατεχόμενη Ευρώπη.

Αυτή την απαράμιλλη αντίσταση, αυτή την ηθική και πολιτική νίκη ολόκληρου του Ελληνικού λαού, την προσβάλλουν βάναυσα και την αμαυρώνουν σήμερα οι ελάχιστες φωνές που προσπαθούν να αναβιώσουν το νεοναζισμό και τον ρατσισμό.

Ορισμένοι εκμεταλλευόμενοι την κρίση, την μεγάλη ανεργία που υπάρχει, την κατάρρευση των αξιών και των προσδοκιών που σαρώνει ολόκληρα κοινωνικά στρώματα προσπαθούν να βρουν πρόσφορο έδαφος για να σπείρουν τη διχόνοια και τη μισαλλοδοξία.

Γι’ αυτό σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά οφείλουμε να έχουμε το νου και τα μάτια μας ανοιχτά…

Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προσωπικά έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση, πως όπως και στο παρελθόν, όποτε χρειάζεται με νομοθετικά μέτρα επιδεικνύει μηδενική ανοχή στην αντιμετώπιση κρουσμάτων βίας και ρατσισμού.

Όχι μόνο γιατί το θέλει η κυβέρνηση άλλα γιατί το προστάζει η Ελληνική κοινωνία και ο Ελληνικός πολιτισμός που διαχρονικά έχει μεταλαμπαδεύσει τα ιδανικά της δημοκρατίας, της αγάπης για την ελευθερία, του διαλόγου και του σεβασμού προς τον συνάνθρωπο».