Την αναγκαιότητα να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία μεγάλων εμπορευματικών σταθμών και δημοπρατηρίων προϊόντων εκφράζει με επιστολή του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Ηλίας Θεοδωρίδης καθώς όπως επισημαίνει οι ρυθμιστικοί κανόνες που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα στην εσωτερική αγορά δεν έχουν βοηθήσει ούτε στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και ούτε φυσικά στον έλεγχο των τιμών.
Ο Γενικός Γραμματέας στην επιστολή που απέστειλε στις αρχές Οκτωβρίου στον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων τονίζει πως οι σημερινές οικονομικοκοινωνικές συνθήκες επιβάλουν τη δημιουργία τέτοιων υποδομών και καταθέτει τις προτάσεις του για την άμεση δρομολόγησή τους. Προτείνει, οι συγκεκριμένες επενδύσεις να λειτουργήσουν σε αντίστοιχες δημόσιες εκτάσεις με ιδιωτικά οικονομικά κριτήρια. Η χωροθέτηση και μελέτη τους να είναι αποτέλεσμα συμφωνίας των εμπλεκόμενων φορέων της κάθε περιφέρειας και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για άμεση ένταξή τους στο ΕΣΠΑ καθώς πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.
Ειδικότερα στην επιστολή του ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρει:
«Η δημιουργία και λειτουργία των εμπορευματικών σταθμών και δημοπρατηρίων προϊόντων θα οδηγήσει:
- στο σπάσιμο του μονοπωλίου των κεντρικών λαχαναγορών Αθηνών και Θεσσαλονίκης και τη δημιουργία παράλληλου εμπορικού δικτύου για τα συνεταιριστικά και μη, αγροτικά προϊόντα. Τον απεγκλωβισμό από οργανωμένα μονοπωλιακά δίκτυα εμπορίου, που λυμαίνονται την αγορά, πολλαπλασιάζοντας τις τιμές, εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη σε βάρος του παραγωγού και του καταναλωτή.
- στην ευκολότερη πρόσβαση των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στην χονδρική χωρίς τη διαμεσολάβηση του εμπορίου. Εξασφαλίζοντας αξιοπρεπές εισόδημα για τους παραγωγούς.
- στην τροφοδότηση των τοπικών αγορών και τις λιανικής πώλησης σε τιμές παραγωγού απελευθερωμένες από το μεταφορικό κόστος και την αποφασιστική μείωση της ψαλίδας της τιμής των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι.
- στην κατάκτηση μεγαλύτερου μεριδίου της εθνικής αγοράς για τα εγχώρια αγροτικά προϊόντα.
- στη λειτουργία δημοπρατηρίου τιμών για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, το οποίο θα λειτουργεί ως ρυθμιστής τιμών, όχι μόνο στην εθνική αλλά και την ευρωπαϊκή αγορά.
- στη δημιουργία στην εσωτερική αγορά πόλων ουσιαστικού ανταγωνισμού με σοβαρό ρυθμιστικό, εξυγιαντικό ρόλο στην εθνική αγορά.
- στην ανταλλαγή προϊόντων μεταξύ περιφερειακών αγορών όλης της χώρας.
Η ανάπτυξη όλων των παραπάνω θα έχει ως αποτέλεσμα:
Οι περιφερειακές αγορές να αποτελέσουν ουσιαστικό μηχανισμό έλεγχου των «ελληνοποιήσεων» των εισαγόμενων προϊόντων στην ελληνική αγορά και να εναρμονιστούν πλέον με τα νέα διοικητικά, πληθυσμιακά, παραγωγικά και αναπτυξιακά όρια της περιφερειακής οργάνωσης της χώρας σε μια λογική αποκεντρωμένης πολυπολικής εθνικής αγοράς».