Sidebar

19
Παρ, Απρ

Η αξιοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων κονδυλίων στο πλαίσιο της 4ης προγραμματικής περιόδου για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς η οποία θα αποτελέσει πηγή ανάπτυξης για τον τόπο και τους πολίτες της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας ήταν το αντικείμενο της συνάντησης μεταξύ της Γενικής Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Τουρισμού, Λίνας Μενδώνη και της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα.

8.4_mendoniΗ κ. Μενδώνη επισκέφθηκε την κ. Γεωργακοπούλου-Μπάστα στο γραφείο της το απόγευμα της Πέμπτης(7/4/10) στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Άρτα και τα Ιωάννινα από την Τετάρτη(6/4/10) έως και την Παρασκευή(8/4/10). Στην ατζέντα της συνάντησης κυριάρχησαν τα έργα και οι δράσεις που ήδη έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και αναδεικνύουν την πολιτιστική ταυτότητα και φυσιογνωμία της κάθε περιοχής και πως αυτά μπορούν να προχωρήσουν ώστε να συμβάλουν με αποτελεσματικό τρόπο στην αναπτυξιακή της προοπτική.

Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού είχε ήδη επισκεφθεί αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία στην Άρτα και τα Ιωάννινα όπου πρόκειται άμεσα να ξεκινήσουν εργασίες ανάδειξης, συντήρησης και αποκατάστασης. Τα μνημεία αυτά, όπως, η Αρχαία Αμβρακία, ο αρχαιολογικός χώρος Καστρίτσας, ο αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης Μεγάλου Γαρδικίου-Πασσαρώνας κ.α. έχουν ενταχθεί με αποφάσεις της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης  στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013».

Να σημειωθεί, πως η κ. Γεωργακοπούλου-Μπάστα στον ένα χρόνο της θητείας της στην Περιφέρεια Ηπείρου  ενέκρινε την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 16 έργων πολιτισμού συνολικού προϋπολογισμού 13,19 εκατ. ευρώ.

Το πρωί της Παρασκευής η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου συνοδευόμενη από τη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και το Δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο επισκέφθηκε και άλλα μνημεία των Ιωαννίνων όπως τις Μονές στο Νησί και το κάστρο.

Αξίζει να τονισθεί, ότι τα έργα πολιτισμού και τουρισμού όπως το μουσείο αργυροχοΐας στο κάστρο και η αξιοποίηση και ανάδειξη της παραλίμνιας περιοχής Περάματος θα συμβάλλουν καθοριστικά στη μεγιστοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της περιοχής και θα της προσδώσουν προστιθέμενη αξία για την προσέλκυση επισκεπτών.