Sidebar

28
Πεμ, Μαρ

Επιτόπια επίσκεψη στους οικισμούς του Μετσόβου και του Ανηλίου που έχουν πληγεί από τα κατολισθητικά φαινόμενα που δημιουργήθηκαν εδώ και τρία χρόνια και έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούν πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης (27/3/2013) ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Μετσόβου Νικόλαο Τσομπίκο , υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Χωρικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης, του Ταμείου Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Τ.Α.Σ.) Κοζάνης και του Δήμου Μετσόβου.

27.3.13 katolisthisisΣκοπός της επίσκεψης ήταν να δει ο Γενικός Γραμματέας από κοντά το μέγεθος των ζημιών που έχουν προκληθεί από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις τόσο σε κτίρια, όσο και σε σημεία του εσωτερικού οδικού δικτύου προκειμένου στην πορεία σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των φαινομένων με επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες.

«Η πλήρης αποκατάσταση και όχι η συγκυριακή απαιτεί εμπεριστατωμένες μελέτες σε συνεργασία με όλο τον τεχνικό κόσμο και το επιστημονικό δυναμικό ώστε να είναι άρτιες και επιστημονικά τεκμηριωμένες για να προχωρήσουμε» τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης μετά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές και υπογράμμισε πως για το λόγο αυτό έχει ζητηθεί και η συμβολή του Ι.Γ.Μ.Ε. και του Τ.Α.Σ. Κοζάνης. Παράλληλα, επεσήμανε πως σε αρκετές περιπτώσεις διαπίστωσε ότι τα προβλήματα που προέκυψαν είναι πιο έντονα γιατί μέχρι τώρα αντιμετωπιζόταν αποσπασματικά και χωρίς άρτιες και εμπεριστατωμένες μελέτες.

Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Μετσόβου ο Γενικός Γραμματέας ενημερώθηκε διεξοδικά από το δήμαρχο και κατοίκους της περιοχής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι οικισμοί στον Άγιο Χαράλαμπο και τον Άγιο Δημήτριο και ζήτησαν την συμβολή του προκειμένου να βρεθούν άμεσα λύσεις. «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι τεράστιο και απευθύνουμε έκκληση προς την πολιτεία ζητώντας βοήθεια σε όλα τα επίπεδα» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος και ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα και τις αρμόδιες υπηρεσίες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του για να δουν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής και να συνδράμουν για την εξεύρεση λύσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε υπάλληλος του κλιμακίου Τ.Α.Σ. Κοζάνης που είχε επισκεφθεί την περιοχή την περασμένη εβδομάδα μετά από παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπιστώθηκαν βλάβες σε 30 κτίρια από τα οποία τα πέντε (5) -3 στο Μέτσοβο και 2 στο Ανήλιο- έχουν κριθεί ακατάλληλα.